Pigg 100-åring i ny teknisk kostym

Boo kyrka – en pigg 100 åring med teknik i framkant.Vi på Hages fick i uppdrag att modernisera den tekniska infrastrukturen på Boo Kyrka , som i Juli 2023 fyllde 100 år.


I uppdraget ingick att uppgradera ljudet genom att modernisera anslutningar, teknisk manövrering och akustisk täckning. I den vackra 20-talskyrkan är miljön känslig och arbetet har skett i ständig dialog med länsstyrelsen och riksantikvarie i syfte att få tekniken i så mångt och mycket integreras i inredning. Som frontljudsystem tjänstgör dubbla trippelstackar av Bose enastående linjehögtalare MA12, som skapar en unik akustisk täckning med högsta ljudkvalitet i synnerhet för tal. Dessa kompletteras med modulära subwoofers för att även ge behaglig lyssning av musik. Som fyllnadshögtalare för optimal akustisk täckning i de bakre bänkraderna har en högkvalitativ dipolhögtalare från Triad installerats utmed väggarna i kyrkorummet.


Hela ljudsystemet processas av en Dante™-baserad ljudprocessor från Bose Professional, där tids-koefficienter, akustisk equalisering samt många intelligenta funktioner och presents lagts för att underlätta den dagliga manövreringen men samtidigt öka upp funktionaliteten exempelvis vid olika musikaliska akter, körer och andra sammankomster.

Som huvudmixer ”front of house” har en digital state-of-the art digital hybridmixer från Yamaha installerats –med full Dante™-kompatibilitet både vid mixplats men även via digtal stagebox för extern anslutning av ljudkällor och monitorer.


I kyrkorummet har även en högupplöst kamerafunktion för online-streaming levererats där gudstjänster, sammankomster och konserter kan livestreamas vid behov.I kyrkans nybyggda församlingsrum har även en högupplöst monitoreringsfunktion med skärmar där besökare kan övervaka gudstjänster även från andra platser i kyrkan